У НОВОМ СЕЛУ, ПОСЛЕ ЊИВА, ВОДА ПЛАВИ И ДОМАЋИНСТВА
10.03.2015

НЕОПХОДНО ОДРЖАВАТИ КАНАЛЕ ЗА ОДВОД ОТПАДНИХ ВОДА

Више од сто кућа у Новом Селу опкољено је водом која прети да сваког тренутка пређе кућни праг. Сумња се да је реч о подземним водама које надођу после обилних падавина. Вода се са обе стране пруге, према пословној зони Међурово, појавила још крајем децембра месеца прошле године а сада је још горе. По речима староседеоца, некада се надошла вода враћала пумпама Фрипака у реку, али сада и те пумпе не раде. Након захтева Савета грађана и општине Палилула из градског већа су најавили да ће пумпе бити поново оспособљене и да ће са приватизованом компанијом „Фрипак“ разговарати о тој могућности.
 
У њивама, овде у Новом Селу, је настало право мало језерце. Почело је да расте крајем децембра и од тада се стање само погоршавало. О томе смо обавестили све надлежне органе - каже Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Нисмо у могућности да у датим околностима нешто више урадимо а вода већ улази у подруме кућа. Због воде, без дубоких гумених чизама многим улицама се више не може ходати. И раније је било проблема приликом падавина, истиче Зоран Мишић, заменик председника Савета грађана Новог Села, али овога пута поплава прети да изазове кварове на електричним инсталацијама. Плављењем септичких јама и изливањем канализације угрожена је животна средина и здравље становника овог насеља.

У Управи Градске општине Палилула, на чијој се територији Ново Село и налази, кажу да је комунална инспекција општине реаговала одмах након позива грађана и стално је на терену са грађанима. Из Штаба за ванредне ситуације Града Ниша одговарају да су предузети први кораци у решавању овог проблема и да нема места паници.

ЗОНА плус Вести - Ново село под водом,10.03.2015.